Servikal Bölge (Boyun) Muayenesi
Ortopedik Muayene / Servikal Bölge (Boyun) Muayenesi

Anamnez
Hekim tarafından hastaya teşhis koyma amaçlı hastanın şikayetleri üzerine sorulan sorular ile elde edilen hastanın öyküsüdür.

Hastanın Demografik Bilgileri
Hastanın adı, soyadı, yaşı, mesleği, medeni durumu gibi bilgiler içerir. Yaş ve meslek önemli detaylardır. Bazı hastalıklar bazı yaş gruplarında daha sık görülür. Hastanın şikayetlerini çalışma şartları tetikliyor olabilir. Bunun gibi detaylar düşünülmeli ve sorgulanmalıdır.

Hastanın Hikayesi
Hastanın mevcut şikayetinin başından sonuna kadar sorgulanması gerekmektedir. Şikayetin ne zaman başladığı sorularak, akut mu kronik mi olduğu belirlenir. Şikayeti tarif ederken, şiddeti, sıklığı, karakteri( yakıcı, delici, gezen, saplanma gibi), süresi, nelerin arttırdığı ve nelerin azalttığı sorulması gereken önemli bilgilerdir. Hastanın özgeçmişi ve soygeçmişi de sorgulanmalıdır.

İnspeksiyon
Burada bakılması gerekenler; anterior ve posterior da renk değişikliği, şişme, atrofi veya hipertrofi, servikalde skolyoz ve lordoz varlığı değerlendirilir.

Palpasyon
Boyunda palpasyon edilmesi gereken önemli bölgeler; sternokleidomastoid kas, karotis arterler, supraklaviküler fossa, trapez kası ve spinöz çıkıntılardır.

Eklem Hareket Açıklığı
Boyun fleksiyon açısı 50 derece, ekstansiyon açısı 60, lateral fleksiyon açısı 45 derece ve lateral rotasyon açısı 80 derece olarak ortalama derecelerdir. Servikalde travma ve damar yaralanması mevcutsa bu değerlendirme yapılmamalıdır.

Servikal Bölgeye Ait Özel Testler

* L ́hermitte İşareti
Hasta oturma pozisyonundayken hastanın boynu pasif fleksiyona (çene göğüse doğru gider) alınır. Eğer hastada posterior diskopatisi mevcutsa bu pozisyonda spinal kord veya kök dekompresyon meydana gelir.
Servikal myopati ve Multipl skleroz varlığında hasta bu hareketle birlikte boyunda ve ekstremitelerde ani elektrik çarpması hisseder.

* Distraksiyon Testi
Bir el hastanın oksipital bölgesine diğer el ile hastanın çenesi kavranır ve baş yukarı doğru çekilerek, nöral foramenleri genişletip, intervertebral mesafeyi artırıp, faset eklem kapsülündeki basıncı düşürmek hedeflenir. Bu pozisyonda hastanın boyun ve/veya koldaki şikayeti ortadan kalkar ya da azalırsa test pozitiftir.

* Foraminal Kompresyon Testi
Hasta oturma pozisyonunda ve başı nötraldir, iki el hastanın başının üstüne yerleştirilir ve aşağı doğru bastırılır. Bu noktada hasta boynunda ve/veya kollarında ağrı hisseder ya da var olan ağrı artarsa test pozitiftir.Bu teste nöral foramenler daralır, intervertebral mesafeyi azaltır, faset eklem kapsülündeki basınç artar. Test bilateral baş rotasyonunda tekrarlanmalıdır.

* Spurling Testi
Hastanın başı ekstansiyona, lateral fleksiyona ve aynı yöne rotasyona getirilir ve iki el başın üzerine yerleştirilir ve aşağı doğru bastırılır. Bu noktada hasta boynunda ve/veya kollarında ağrı hisseder ya da var olan ağrı artarsa test pozitiftir.

* Valsalva Manevrası
Hasta derin bir nefes alır, tutar ve ıkınır (intratekal basınç artar). Boynunda ve/veya kollarında ağrı hisseder ya da var olan ağrı artarsa test pozitiftir.

  • Derleyen: Fzt. Nazlı Dilara Özkaradeniz