Ayak-Ayak Bileği Muayenesi
Ayak-Ayak Bileği Muayenesi
Inspeksiyon
Öncelikle kızarıklık, deformite, şişlik gibi problemler olup olmadığına bakılır. Ayrıca nasır olup olmadığına da bakılır çünkü nasır aşırı yük binmesinin belirtisidir. Longitudinal ark değerlendirilmelidir; pes kavus veya pes planus gibi deformiteler olabilir. Ayak parmaklarında halluks valgus, halluks varus, çekiç parmak, bunyon, pençe parmak, parmaklarda üst üste binme gibi deformiteler görülebilir.
Palpasyon
Palpasyona tüm eklemlerin hassasiyetinin kontrol edilmesiyle başlanabilir. Ardından medial ve lateral malleoller, tibialis posteriorun tendonu ve arteri, lateral bağlar, peroneus longus ve brevis tendonları, ekstansor hallucis longus ve digitorum longus tendonları, tibialis anterior, aşil tendonu, kalkaneal ve retrokalkaneal bursa palpe edilir. Plantar fasitte kalkaneus palpasyonu ağrılı olabilir. Aşil tendinitinde ise tendonda ve kalkaneusa yapıştığı yerde ağrı olur.
Eklem Hareket Açıklığı
Ayak bileğinin dorsifleksiyonu 15 derece, plantar fleksiyonu 50 derece, eversiyonu 20 derece, inversiyonu 35 derecedir. Orta ayakta 5 ila 10 derecelik supinasyon-pronasyon ve varus-valgus hareketleri mevcuttur.
Ayak Bileği İnstabilite Testleri
* Ayak Çekmece Testleri
Hasta supin pozisyonunu alır. Bir el ile ayak bileği sabitlenir, diğer el ile tibia posteriora doğru basınç uygulanır. Burada açılma olmaması anterior talofibular bağda yırtılmayı gösterir. Ardından bir el ayak bileğinin anteriorundan kavranır, diğer el ile tibianın posteriorundan tutulup öne doğru çekilir. Burada açılma olması posterior talofibular bağda yırtılma olduğunu gösterir.
* Lateral Stabilite Testi
Hasta supin pozisyonda uzanır. Hastanın ayağına pasif inversiyon hareketi yapıldığında açılma varsa anterior talofibular ve kalkaneofibular bağlarda oluşan yırtıkları gösterir.
* Medial Stabilite Testi
Hasta supin pozisyonda uzanır. Hastanın ayağına pasif inversiyon hareketi yapıldığında açılma varsa deltoid bağdaki yırtığı gösterir.
* Tarsal Tünel Sendromu
Posterior tibial sinirin tarsal tünelde tuzaklanmasıdır. Ayağın plantarında parestezi, inversiyon ve eversiyon ile şiddetlenen, bacağın medialine doğru yayılan, istirahatte azalan ağrı ile karakterizedir.
* Ayak Tinel Testi
Posterior tibial sinir üzerine refleks çekici ile hafif vurulduğunda ayağa doğru yayılan parastezi hissedilirse, tarsal tünelde sıkışması sonucu posterior tibial sinir irritasyonunu düşünebiliriz.
* Turnike Testi
Tarsal tünel testidir. Etkilenen tarafta ayak bileği turnikeyle sarılır, hastanın sistolik kan basıncı seviyesinin hemen üstüne kadar şişirilir ve 1-2 dakika beklenir. Ağrı oluşması veya var olan ağrının şiddetlenmesi testin pozitif olduğunu gösterir.
* Thompson Testi
Aşil tendon rüptür testidir. Hasta yüzüstü uzanır. Testin yapılacak taraftaki gastrocnemius kasına kompresyon yapılır ve diğer taraftaki bacakla karşılaştırılır. Hastanın ayakbileği plantar fleksiyona gitmiyorsa aşil tendon rüptüründen şüphelenilir.
- Derleyen: Fzt. Nazlı Dilara Özkaradeniz