Guillain-Barre Sendromu
Nörolojik Fizyoterapi / Guillain-Barre Sendromu

Guillain Barre Sendromu, periferik sinir sistemini etkileyen, simetrik kas güçsüzlüğü ile kendini gösteren nörolojik bir hastalıktır. Akut olarak başlar ve hızlı progresyon gösterir.

Guillain Barre Sendromunda görülen kas güçsüzlüğü, genel olarak ekstremitelerin distal kısımlarında görülmektedir. Görülme sıklığı ortalama olarak 3/100.000 ve erkeklerde daha sık görülür. Her yaşta görülebileceği gibi, yaşın  ilerlemesiyle birlikte görülme sıklığı artmaktadır.

Sebepleri: Birtakım sistemik hastalıklar, aşılama, gastrointestinal sistem enfeksiyonları gibi hastalıklardan sonra ortaya çıktığı düşünülmektedir.

Klinik Belirtiler:

a) Simetrik kas güçsüzlüğü ve paralizisi

b) Duyu bozuklukları

c) Solunum ve kardiyak problemler

d) Gastrointestinal problemler

Semptomlar:

Parmaklardan başlayarak ayak bileğine doğru yayılan uyuşukluk, karıncalanma ve hissizlik.

a) Denge problemleri

b) Merdiven inip çıkmada zorluk

c) Kas krampları

d) Yutma problemleri

e) Mesane problemleri

f) Çift görme

Komplikasyonlar: En sık karşılaşılan komplikasyon pnömonidir. Bunun haricinde derin ven trombozu, immobilizasyona bağlı olarak gelişen kontraktürler, entübasyon sebebiyle trakeanın zarar görmesi başlıca komplikasyonlar arasında sıralanabilir. Ayrıca Guillain Barre Sendromlu hastalarda bilişsel problemler ortaya çıkabilir, anksiyete ve depresyon görülebilir.

Fizyoterapi Uygulamaları: Guillain Barre Sendromlu hastalarda en büyük problemlerden biri yorgunluktur. Egzersiz uygulamaları yapılırken yorgunluğa dikkat edilmeli, dinlenme periyotları uygulanmalıdır. Egzersizler genel olarak düşük yoğunluklu, hafif şiddetli ve çok tekrarlı yapılmalıdır.

Ağrı kontrolü için TENS, enterferansiyel akım uygulanabilir.

Genel olarak özetlenirse EHA, germe egzersizleri, kuvvetlendirme egzersizleri, denge ve koordinasyon çalışılabilir.

  • Derleyen: Fzt. Ergin Sağlam