El - El Bileği Muayenesi
Ortopedik Muayene / El - El Bileği Muayenesi

İnspeksiyon

El bileğinin dorsal ve volar yüzü şişlik, kızarıklık, atrofi ve skar doku açısından değerlendirilir. Genellikle dorsalde ganglion kisti sık görülür.

Palpasyon

El bileğinde radial ve ulnar arter, fleksör ve ekstansör tendonlar, ulnar ve radial stiloid ile radial tüberkül palpe edilir.

1) EL BİLEĞİ MUAYENESİ

Eklem Hareket Açıklığı

El bileği fleksiyonu da ekstansiyonu da 75 derece, ulnar deviasyon 35 derece, radial deviasyon 20 derecedir.

Karpal Tünel Sendromu

Fleksör retinakulumun altında median sinirin kompresif nöropatisidir. İlk üç parmakta duyu kaybı, el, el bileği ve kavrama zayıflığı görülür.

Tinel Bulgusu

Hasta elini supin pozisyonuna alır ve bu pozisyondayken refleks çekici ile el bileğinin palmar yüzüne vurulur. Hasta ilk iki ve üçüncü parmağın medialinde uyuşma hissederse test pozitiftir.

Phalen Testi

Hasta her iki bileğini fleksiyona alır ve dorsal yüzlerini birbirlerine doğru bastırarak 60 saniye bekler. Median sinirin inerve ettiği bölgede uyuşma olursa test pozitiftir.

Ters Phalen Testi

Hasta el bileğini 90 derece ekstansiyona alır ve karpal tünel üzerine parmakla baskı uygulanır. Median sinirin inerve ettiği bölgede uyuşma olursa test pozitiftir.

Radial Tenosinovit

De Quervain hastalığı olarak bilinir. Radial stiloid etrafında şişlik görülür. Bu el bileğinde abduktor pollicis longus ve ekstansör pollisis brevisin stenozan tenosinovitidir.

Finkelstein Testi

Hasta baş parmağını avucunun içine alacak şekilde yumruk yapar ve el bileğini ulnar deviasyona alır, burada ağrı oluşması testin pozitif olduğu anlamına gelir.

2) EL MUAYENESİ

İnspeksiyon

El ve parmaklarda deformite, atrofi, şişlik ve eritem, inflamasyon bulgusu, asimetri, karpometakarpal eklemde osteoartritik çıkıntılar, PIP ve DIP eklemlerde nodül-osteofit gibi bulguların olup olmadığı değerlendirilir. Burada rastlanabilecek bir bulgu Cascade işaretidir. Tüm parmaklar MCP eklem ve DIP´ten fleksiyona getirildiğinde palmar bölgede 2,3,4 ve 5. parmakların ucunun skafoide doğru yönelmesidir. Parmaklarda görülebilecek diğer bulgular; Heberden ve Bouchard nodülleri, kuğu boynu ve düğme iliği deformiteleri, mallet finger ve dupuytren kontraktürleri ile tendon kılıflarındaki nodüllerdir.

Palpasyon

Dorsal yüzde; karpal kemikler, ekstansör tendonlar, falankslar, metakarplar ve tüm eklemler, palmar yüzde ise; tenar ve hipotenar bölgeler ayrı ayrı palpe edilmelidir.

Lunotrikuetral Ballotman Testi

Bir elin baş ve işaret parmağı ile hastanın elinde lunatum yakalanır, diğer elin baş ve işaret parmağı ile hastanın trikuetrum yakalanır. Lunatum posteriora ve anteriora doğru hareket ettirilir ve ağrı, krepitasyon ve laksite olup olmadığı değerlendirilir.

Watson Testi

Bir el ile hastanın radius ve ulnası sabitlenir. Diğer el skafoidi yakalar ve anteriora ve posteriora doğru hareket ettirilir. Ağrı, krepitasyon ve laksite varlığı skafoid instabilitesini gösterir.

  • Derleyen: Fzt. Nazlı Dilara Özkaradeniz