Dirsek Muayenesi
Dirsek Muayenesi
Inspeksiyon
Dirsek ekleminde herhangi bir deformite, kızarıklık, skar, şişlik gibi bir sorun olup olmadığı kontrol edilir.
Palpasyon
Lateral epikondil ve ekstansör tendonlar, ulnar sinir trasesi, olekranon, medial epikondil ve fleksör tendonlar, kubital fossada biseps tendonu, triseps kası dirsekte palpe edilmesi gereken önemli noktalardır. Lateral epikondilit varlığında lateral epikondilde ağrı olur, kubital fossada biseps tendonu palpe edilemezse biseps tendon rüptürü olasılığı söylenebilir.
* Eklem Hareket Açıklığı
Dirsek ekleminde fleksiyon 140 derece, ekstansiyon 0 derece, supinasyon ve pronasyon 80 derecedir.
* Lateral Epikondilit (Tenisçi dirseği)
Önkolda zayıflık ve lokal lateral dirsek ağrısı ile karakterizedir.
* Cozen Testi
Hasta elini yumruk yapar ve el bileği üzerinden direnç uygulanır. Hasta dirence karşı ekstansiyon yapar ve lateral epikondil üzerinde ağrı hisseder.
* Mill Testi
Aynı pozisyonda dirence karşı supinasyon yapması istenir ve lateral epikondil üzerinde ağrı hisseder.
* Medial Epikondilit (Golfçü Dirseği)
Önkolda zayıflık ve lokal medial dirsek ağrısı ile karakterizedir.
Hasta elini yumruk yapar hastadan dirence karşı el bileği fleksiyonu yapması istenir ve medial epikondil üzerinde ağrı hisseder.
* Dirsek Eklemi Seviyesinde Ulnar Sinir Kompresyonu
İlk adım Tinel bulgusuna bakılır. Tinel bulgusunda, medial epikondil ile ulnar sinir arasında uzanan ulnar sinire refleks çekici ile vurulur, ağrı varsa test pozitiftir. Ardından hastadan 5 dakika boyunca dirseğini maksimum fleksiyon pozisyonunda tutması istenir. Bu pozisyonda ulnar sinir kubital tünelde sıkışabilir. Ön kol medialinde ve elde parestezi hissedilirse test pozitiftir. Ayrıca küçük parmak abduksiyon yapamıyorsa ulnar sinir noriti anlamına gelir yani Wartenberg bulgusu.
- Derleyen: Fzt. Nazlı Dilara Özkaradeniz