Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Fiziksel Aktivite

WHO'ya göre fiziksel aktivite, kasların hareketini sağlayan ve enerji harcamasına yol açan tüm hareketleri kapsar. Buna günlük aktiviteler, yürüyüş, koşu, spor, oyunlar, iş aktiviteleri ve egzersizler dahildir.

WHO'nun 2020 yılında güncellediği "Global Recommendations on Physical Activity for Health" (Sağlık İçin Fiziksel Aktiviteye Dair Küresel Tavsiyeler), farklı yaş gruplarına ve özel durumlara yönelik fiziksel aktivite önerileri sunmaktadır.

Yetişkinler (18-64 yaş arası)

WHO, 18 yaş ve üzerindeki yetişkinler için günlük olarak en az 150 dakika orta şiddetli aerobik aktivite veya 75 dakika yoğun şiddetli aerobik aktivite öneriyor. Bunun yanı sıra, bu süre haftada 3 gün kas güçlendirme aktiviteleri ile desteklenmelidir.

* Orta şiddetli aerobik aktivite örnekleri: Hızlı yürüyüş, bisiklet sürme, dans etme.

* Yoğun şiddetli aerobik aktivite örnekleri: Koşu, futbol, basketbol, yüzme.

WHO, fiziksel aktivitenin hafta boyunca dağıtılmasını önerir. Yani, bir kişi haftada 150 dakika orta şiddetli aktiviteyi 5 gün boyunca 30 dakikaya bölerek yapabilir.

Yaşlılar (65 yaş üstü)

65 yaş ve üzerindeki bireyler için WHO, genel olarak benzer aktivite düzeylerini önerir. Ancak yaşlıların düşme riskini azaltmak amacıyla dengeyi geliştiren aktiviteler ve kas güçlendirme çalışmaları özellikle önerilmektedir.

* Haftada en az 3 gün denge ve koordinasyon çalışmaları içeren aktiviteler (örneğin yoga, tai chi) yapılmalıdır.

* Kas güçlendirme aktiviteleri de haftada en az 2 gün uygulanmalıdır.

Çocuklar ve Gençler (5-17 yaş)

WHO, çocuklar ve gençler için günde en az 1 saat orta veya yüksek şiddetli fiziksel aktivite önerir. Bu süre haftada en az 3 gün kas güçlendirme ve kemik sağlığını destekleyici aktivitelerle güçlendirilmelidir.

* Çocuklar için önerilen aktiviteler: Koşu, bisiklete binme, oyunlar, yüzme, futbol.

* Çocukların her gün en az 60 dakika hareketli olmaları beklenir.

Fiziksel Aktivite ve Sağlık Durumu Olan Kişiler

WHO, fiziksel aktivitenin, kronik hastalıkları olan kişilerde de önemli faydalar sağladığını vurgular. Örneğin, kalp hastalığı, diyabet, kanser gibi durumlar söz konusu olduğunda bile, egzersiz ve fiziksel aktivite sağlığı iyileştirebilir, hastalıkların ilerlemesini engelleyebilir ve yaşam kalitesini artırabilir. Ancak, bu bireylerin egzersiz düzeyini, doktorlarının önerilerine göre uyarlamaları gerektiği belirtilir.